Çorba soğuk günlerde daha çok tercih edilir olsa da,mideyi yormamak adına dört mevsim tercihimdir.Üstüne üstlük koca kış geçip de,yazın bu en sıcak günlerinde nezle olmayı başarabilen ben,şifa niyetine içiyorum bu çorbayı.Çorbaya ismini benim verdiğim sanılmasın.Tarifi Sofra dergisinin kasım-2009 sayısında görüp,denemek üzere sayfayı kıvırmıştım.Çorbaya ekşilik katmak adına sumak kullanılması çok hoşuma gitti,böylece sumağı kullanabileceğim bir tarifim daha oldu.Tarifte kullanılan kuru domates yerine taze domates,arpa şehriye yerine tel şehriye kullandım,zencefil ve zerdeçalı da nasıl bir tat vereceğinden emin olmadığım için kullanmadım.Serviste limon sıkılması öneriliyor,evde limon olmadığından üç diş limon tuzu attım.Harika bir çorba oldu.Tavuk suyu yoksa normal su kullanılıp yarım tablet tavuk bulyon atılabilir.Salçanız tuzluysa ve tablet de kullanıyorsanız tuz atmayın.Tadına bakın en son ona göre ayarlayın.
Şifa çorbası:
(4-6 kişilik)
- 2 sivri biber
- 2 diş sarımsak
- 1 soğan
- 2 orta boy domates /2 kurutulmuş domates
- 2 yemek kaşığı sıvıyağ
- 1'er tatlı kaşığı zencefil ve zerdeçal
- 1'er çorba kaşığı nane,salça ve sumak
- 1 su bardağı şehriye
- 5 su bardağı tavuk suyu
- tuz
serviste limon ya da çorba pişince 3 diş limon tuzu atın.
Sivri biberi,sarımsağı,soğanı incecik kıyın.Domatesleri soyup rendeleyin ya da minik küp doğrayın.Hepsini birlikte yağ ile tencerede soteleyin.Salça,nane,sumak ekleyip bir iki kere daha karıştırın.Şehriye,tavuk suyu ve tuz ekleyip kaynatın.Limonla sıcak servis yapın.