17 Haziran 2012 Pazar

Kahveli kayısılı kek & kıyır poğaça

 Dün kuru kayısılı birşeyler pişirmek istiyordum.Elimdeki kitaplara baktım biraz.Oktay Usta ile lezzet yolculuğu kitabında  kahveli kayısılı kek tarifini gördüm.Bugün için denemeyi planlıyordum.Misafirlerimizin geleceğini öğrenince sabahtan keki pişirdim.Tarifte yazan 3 yemek kaşığı granül kahve yerine iki paket nascafe 3'ü birarada kullandım.Bu kahvenin içinde şeker de var,tadı tam dengelendi kekin.İki renkli yapınca kahve kısmı keskin tatta kalmadı.Kekin un miktarı az ama on iki dilim kek çıkıyor,oldukça bereketli bir kek.Tarifte kahve hamura karıştırılmış ama fotoğrafında iki renkli yapmışlardı.Ben de iki renkli yaptım.Kekin rengi tam kakaolu gibi görünmez arada bir renk kalır belki dedim.Hem iki renkli görüntü daha güzel oldu.Üstelik yumuşacık da bir kek.Kayısıların dibe çökmemesi için 1 yemek kaşığı un ile karıştırıp,hamura öyle ekledim.Oktay Usta yanında vişne suyu öneriyormuş,biz çay ikram ettik.

Kahveli kayısılı kek:

  • 8 tane kuru kayısı
  • 3 tane oda sıcaklığında yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • yarım su bardağı süt
  • 1 paket kabartma tozu
  • 3 yemek kaşığı granül kahve /2 paket nescafe 3'ü birarada
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2 yemek kaşığı kırılmış fındık
  • 2 su bardağı un + 1 yemek kaşığı un
Kayısıları minik küp doğrayıp  1 yemek kaşığı un ile harmanlayın kenara koyun.Yumurta ve şekeri 5 dk.çırpın.Krema kıvamına gelecek.Yağ,süt ekleyin.1,5 bardak un ve kabartma tozunu ekleyip karıştırın, hamurun yarısından biraz azını ayırın.Ayırdığınıza nescafeleri ekleyin.Beyaz hamura da kalan yarım bardak unu ekleyin.Yağlı ortası delik orta boy kek kalıbına beyaz hamuru dökün.Üstüne kahveli hamuru gezdirin.Bir çatalla alttan üste daireler çizer gibi karıştırıp desen oluşturun.Üstüne fındık serpin.İsterseniz küçük kare  borcamda da pişirebilirsiniz.Önceden ısıtılmış 170 C fırında 30-40 dk.kadar pişirin.

Keki fırına koyduktan sonra yanına kolay bir poğaça yapmak geldi aklıma.İsabet olmuş.Kime niyet kimlere kısmet oldu.Poğaçanın tarifi biraz ondan,biraz bundan evde ne varsa onlarla oluştu.Kıyır kıyır lezzetli bir poğaça oldu.Bir dahaya maya ile de denemek istiyorum bu poğaçayı.

Kıyır poğaça:
(18-20 tane)

  • 2 yumurta (1 sarısı üstüne sürmeye)
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı suluca yoğurt
  • yarım çay bardağı sıvıyağ
  • 1,5 çay bardağı eritilmiş margarin
  • 1 yemek kaşığı mahlep
  • yarım su bardağı mısır unu
  • 1 tatlı tepeleme tuz
  • 4 su bardağı un
  • 6-7 dal kıyılmış dereotu
iç: peynir

*mahlep yerine çeşnili kabartma tozu kullanabilirsiniz.

Yumurta,süt,yağlar,yoğurt ve kabartma tozu ve dereotunu çırpın.Mahlep,mısır unu ve unu ekleyip ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğurun.Hamurdan parçalar koparıp yuvarlayın,elinizde açıp içine peynir koyun.D şeklinde kapatın.Hafif yağlı tepsiye dizin.Yumurta sarısına 1 tatlı kaşığı süt ekleyip karıştırın poğaçalara sürün.Çörekotu serpin.Önceden ısıtılmış 180C fırında altı üstü kızarana kadar pişirin.

Poğaça ve kekten birer lokma tattım,her ne kadar kocaman parçalar yemek istesem de kendimi tuttum.(tutmak zorunda kaldım:)) Gidip gelip tırtıklamamak için kalanların çoğunu misafirlerimize verdik.Kalan birkaçını da evdekiler tükettiler mi tamamdır:))
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...