16 Haziran 2012 Cumartesi

Lokma tatlısı

 Bugün Mirac kandili.Kandilimiz mübarek olsun.Kandil günü evde yağ kokusu olsun dermiş büyükler.Tavada cevizli katmer yaparlarmış.Geçen kandilde kandil simidi yapmıştım,biraz öncesinde de irmik helvası.Bu sefer de lokma tatlısı yaptım.Blogun ilk tarifi de ismine uydu ilk tarifimiz.Açılışı tatlıyla yapalım,tadında devam ederiz İnşAllah..
Lokma tatlısını ortaokul yıllarında denemiştim.Ne deli cesaretiymiş ve ne cahillik.Unu az geldi diyenlere inat bildiğimi okumuş,sonuçta da mücver ebadında lokma tatlılarım olmuştu.Sonraki tatlı denemem ise etimek tatlısıydı.Onu ablamın yardımıyla güzel yapmıştım.
Lokma tatlısını daha önce Tuğrul Şavkay'ın 'tatlı kitap' adlı kitabındaki tarif ile yapmıştım.İçine ekstradan yumurta da koymuştum bir tane.Miktarı çok olmuştu ve şerbette biraz fazla tuttuğumdan yumuşamışlardı biraz.Bugün kitaplarımı karıştırırken iki tarif buldum.Biri Oktay Usta'nın 'lezzet yolculuğu' kitabından,diğeri de Emine Beder 'in 'tatlılar' kitabından.Evde yumurta olmadığı ve su ölçüsü tam verildiği  için Emine Beder'in tarifini denemeye karar verdim.Ölçüyü yarıya indirdim.Bu hali ile bile bir tabak dolusu tatlım oldu.
Bu tatlı zor tatlılar kategorisindeyse kafanızda,kandilden kandile yapılabilecek kadar da kolay bir tatlı.Zorluğu yok aslında,sadece biraz  el oyalayıcı.

Lokma tatlısı:

  • 1,5 çay bardağı ılık su
  • 3,5 çay bardağı un
  • 1 paket instant maya
  • 3 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 1 silme tatlı şeker
Şerbeti:
  • 3,5 çay bardağı şeker
  • 3 çay bardağı su
  • 1 diş limon tuzu

 Önce şerbeti hazırlayın.Kaynamaya başladıktan sonra 5 dk daha kaynatın limon tuzu ekleyip alın.İyice soğutun.Ilık su,şeker,yağı karıştırın.un ve maya ekleyerek yoğurun.Oldukça yapışkan bir hamur olacak.Üstünü örtüp mayalayın.Mayalanan iki katına çıkan hamuru tekrar yoğurun,gazı gitsin.
 Ocağın yanına şerbeti,içine kağıt havlu/peçete serilmiş bir tabağı,bir servis tabağını,içinde sıvıyağ olan bir kaseyi,bir kevgir ile bir çay kaşığı ve çatalı hazır edin.Küçük sütlük gibi derin bir tencereyi en küçük göze koyun Neredeyse tencereyi dolduracak kadar sıvıyağ doldurun.Hamurdan çay kaşığı ile alıp diğer  çay kaşığı ile misket büyüklüğünde ya da biraz daha büyük toplar yapıp kızdırdığınız yağa atın.Yağ kızınca altı kısık olsun biraz.
(Sütlük çok küçük olduğu ve az yağ gideceği için kızartmada onu kullandım.Hamur da az olduğundan 3-4  partide kızartma işini tamamladım.Sütlüğe kevgir girmediği için çatalla karıştırdım.)
Yağın yüzeyinin aldığı kadar toplar atın.Sık sık karıştırın çatalla her yeri eşit kızarsın.Kızaranları kağıt havlulu tabağa alın birkaç dk.bekletin şerbete atın.Kevgirle karıştırın.Hafif yumuşayınca alın.Kızartma işlemine hamur bitene kadar devam edin.
Çay kaşığı biraz el oyalayıcı ama daha minik lokmalar elde ediliyor.Tatlı kaşığı da kullanabilirsiniz.Hamura şekil vermede kullandığınız kaşığı sakın kızgın yağa sokmayın lokmaları yağa yakınlaştırıp akmasını sağlayın,yağın içine sokmayın.Arada yağ dolu kaseye kaşıkları batırabilirsiniz.
Şekil vermede bir yöntem daha var.O da bir elinizi yağlayıp hamuru avucunuzda sıkmak baş ve işaret parmaklarınızın arasından çıkan top şeklinde hamuru yağa batırılmış kaşıkla alıp yağa atmak.Bu yöntem biraz el kirletici ama kaşıklardan daha pratik.Şerbette 5 dk.duran tatlıları servis tabağına alın.
En son tüm işlemler bitince tatlıların hepsini şerbete atıp kevgirle birkaç dk.karıştırıp beklettim.Şerbetin çoğunu çektiler.Servis tabağına aldığım tatlıların üstüne kevigirle yağmur yağar gibi şerbeti akıttım daha parlak görünüyorlar.
Sonra soğuyunca da dolaba kaldırdım.Üstüne hindistan cevizi serptim.Antep fıstığı görsel olarak daha çok yakışıyor.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...